Möjlighet och utveckling på en marknad i förändring

   

Hundraåringen som klev in genom dörren

Dagny hade spring i benen. Vi hade precis klarat av ett första samtal med hundra startups. Ni vet de där unga, hungriga och entreprenörerna som var redo att ta över världen. Det var snart dags för Dagny att dela ut sitt pris. Dagnys pris till det företag som med störst mod och engagemang tog sig an framtidens möjligheter. Dagny var inte klar över vem som skulle få priset, hon ville ta en andra runda och en djupare diskussion med några av entreprenörerna. Iväg sprang Dagny. Vi hängde inte med och tittade frågande på varandra, skulle hon verkligen göra ytterligare hundra intervjuer med startups?

Nu är inte Dagny vem som helst. Dagny Carlsson är en av Sveriges superbloggare, en sociala medier-kändis, och en ovanligt klok människa. Till den här speciella dagen hade Dagny med sig ett entourage med filmkameror från SvT som följde hennes steg och samtal. I ljuset från kamerorna sträckte entreprenörerna på sig extra mycket.

Vi befann oss på Internet Discovery Day 2013. En hyperaktiv tillställning under Internet-dagarna där människor med företagsidéer mötte pengar och investerare. Men framför allt var det en samling människor som ville förverkliga det som man brann för. Luften vibrerade av alla samtal och det kändes som att allt var möjligt.

img_0481

Dagny hade bestämt sig och delade på scenen ut sitt pris till Stéphanie Treschow från Modern Aging. En person och ett företag som såg just framtidens möjligheter.

Allt var över. Lugnet hade sänkt sig över lokalen. Jag och kollegan Dag hade följt Dagny till taxin. Då mötte vi flera unga entreprenörer som vill berätta om vad de hade upplevt.

”Det här var så häftigt. Det här var första gången som jag fick tala med någon som var över hundra år.”

En helt normal reaktion. Det flesta människor har troligen aldrig mött någon som är över hundra år. Jag blev något mer förvånad över en annan kommentar.

”Det här var första gången som jag talade med en gamling. Alltså förutom mina egna släktingar, typ mormor och morfar förstås.

Till saken hör att Dagny Carlsson i år fyller etthundratre år och därmed var nästan åttio år äldre än dem hon mötte.

Jag var tvungen att backa bandet. Året innan hade jag som värd och super-nätverkare på Internet Discovery Day frågat hur många av hundra startups som ville jobba med hälsa, vård och omsorg, med äldre eller med någon av de möjligheter som den förändrade demografin innebär. Jag hade hoppats på ett jublande ja. Alla kan ju inte göra Facebook-kopior eller spel för unga. Tre av hundra svarade försiktigt ja. Det motsvarar 3 procent. Det kändes som en hel generation unga startups och utvecklare höll på att missa den största samhällsförändringen och möjligheten sedan webben slog igenom i början av 1990-talet.

Det här ville vi ändra på. På Internet Discovery Day året därpå skapade vi ett event med Dagnys pris och till det en mötesplats under namnet ”Future Corner”. Där samlades startups med särskilt fokus på äldre och demografins möjligheter, eller framtiden helt enkelt. Det väckte reaktioner, funderingar och hopp.

futurecorner_1

 

 

Nu börjar det bli allt vanligare med löpsedlar och rubriker som antyder att något stort är på gång. Fredrik Reinfeldt blev av Dagens arena välsignad med rubriken:

”Vi invaderas av 100-åringar. Avgående M-ledaren varnade för äldre vid Norgebesök.”

Andra sätt att beskriva förändringen är som en demografisk utmaning eller som ett åldersproblem. Oavsett vilket framstår äldre som ett hot. Till detta finns ovanstående kommentar om att yngre inte känner några äldre människor, förutom de närmsta släktingarna. Vi lever i åldersegregerat samhälle där möten och samtal över generationer inte kommer till stånd.

Det som är dagens utmaningar är framtidens möjligheter. Det finns flera skäl ta tag i dessa möjligheter redan nu.

  • Idag ses hundraåringar som något exotiskt, värt en bok eller film. Ingen har väl som författaren Jonas Jonasson skapat en så populär hundraåring som Allan. Få har en hundraåring som vän, talat med en hundraåring eller vet om det finns ett annat liv för hundraåringar än Allans. Hundraåringen har blivit ett fenomen i sig, oåtkomligt för de flesta. Det håller på att förändras. Dagens Industri och SCB pekar på det ökande antalet hundraåringar som normalitet. Vem vet, du kanske har en hundraåring i närheten. I Stockholm bor det 267 stycken.
  • Innan vi ser hundraåringar som mindre exotiska och mer som vilken ålder som helst, finns det anledning att ställa frågor kring livets olika skeenden. Tidigare har livet i hög grad varit förknippat med familjen samt uppdelat i arbete och fritid. Nu diskuteras generationsöverskridande arbetsplatser och livets olika karriärer.
  • Internet, digitala medier och ny teknik har tidigare setts som ungdomens verktyg. Men om vi tänker på vad tekniken egentligen innebär, så kompletterar den människans brister och förstärker människans förmågor. I teknikens enkla form handlar det om glasögon som förstärker människans synförmåga. Vad vi nu ser är byten av slitna leder, för att i nästa steg se implantat av elektronik som förstärker hörsel och människans alla sinnen. Vi kommer att se hur alla människor oavsett ålder använder ny teknik för att mötas oavsett var man befinner sig. Internet och digitala medier kommer att ses som de äldres verktyg.

Någonstans finns det ett slut. En början kräver nämligen ett slut. En del vänner kanske våndas över att fylla femtio år, precis som att livet då vänder, och att början på livet då övergår till ett långt farväl. Lite märkligt kan tyckas. Det skulle bli ett outhärdligt långt farväl om du lever till din hundrade födelsedag. Samtidigt läser jag Henrik Ennarts förutsägelse att den första tvåhundraåringen redan kan vara född. I det perspektivet är en femtioåring knappt torr bakom öronen.

 

Varma hälsningar

Anders Lundkvist

 

Några ps.

Under en vecka följer mynewsdesk Kerstin Wolgers som utforskar och använder digitala medier. Kerstin ser du på bilden nedan. Hon är en av många som aldrig tidigare använt internet. Genom sin blogg, en kamera som ständigt tar bilder och en mätare som visar pulsen i realtid kan vi följa Kerstins möjligheter och utmaningar. Bloggen hittar du här. Under den här veckan har jag blivit tillfrågad av mynewsdesk att sticka hål på myter om teknik och äldre samt blogga om den förändrade demografin och vilka konsekvenser som vi nu ser. Läs gärna inläggen om realtidskommunikation från medbloggarna Jerry Silfwer, Maria Gustafsson, Anita Rissler och Karin Zingmark.

Dagny hittade jag i ett pressmeddelande här på mynewsdesk. I Norrköping öppnades nyligen fotoutställningen 100! Där har fotografen Carl von Scheele skapat bilder av Dagny och andra hundraåringar. Nu på onsdag den 4 mars är det samtal och visning. Missa inte det.

Dagnys pris arrangerades av Hälsans nya verktyg tillsammans med Innovation Unit Scandinavia under den nationella innovationstävlingen När jag blir 100.

MNDPress1

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>